Hoe hormonale verandering tijdens de overgang invloed hebben op gewichtsverlies

Hoe hormonale verandering tijdens de overgang invloed hebben op gewichtsverlies

Als je een vrouw bent die de overgang nadert of er middenin zit, merk je misschien dat gewicht verliezen moeilijker is geworden. Dit is een veelvoorkomende ervaring, en er zijn meerdere factoren die een rol spelen in deze nieuwe uitdaging. Hieronder verkennen we de oorzaken en bieden we praktische oplossingen aan.

Oorzaken van moeilijker afvallen tijdens de overgang

Hormonale veranderingen

De afname van oestrogeen tijdens de overgang kan de stofwisseling vertragen, wat gewichtsverlies bemoeilijkt. Dit komt door verschillende factoren die met elkaar samenhangen. Oestrogeen speelt een rol bij het behoud van spiermassa. Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, kan dit leiden tot verlies van spiermassa. Spieren verbranden meer calorieën in rust dan vetweefsel, dus minder spiermassa betekent een lagere ruststofwisseling.

Daarnaast kan een daling in oestrogeen leiden tot een verandering in de manier waarop het lichaam vet opslaat, vaak met een toename van vetopslag rond de buik. Dit type vetopslag is metabool actiever en kan leiden tot veranderingen in de stofwisseling.

Oestrogeen beïnvloedt ook de eetlust en energie-uitgaven. De afname van oestrogeen kan leiden tot een toename van de eetlust en een afname van de energie-uitgaven, wat bijdraagt aan gewichtstoename en een tragere stofwisseling.

Tijdens de menopauze kunnen vrouwen ook een toename van insulineresistentie ervaren, wat de stofwisseling verder kan vertragen. Dit betekent dat het lichaam minder efficiënt glucose gebruikt, wat kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels en gewichtstoename.

Deze factoren samen kunnen bijdragen aan een tragere stofwisseling tijdens en na de menopauze. Het is belangrijk voor vrouwen in deze levensfase om actief te blijven en gezond te eten.

Slaapstoornissen

Slaapproblemen, die vaak voorkomen tijdens de menopauze, kunnen hormonen die honger reguleren beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om gewicht te verliezen.

Stress en cortisol

De overgang kan stressvol zijn en leiden tot een verhoogde productie van cortisol, een hormoon dat geassocieerd wordt met vetopslag rond de buik.

Voedingskeuzes

Hormonale schommelingen kunnen de trek in koolhydraten en zoetigheden verhogen, wat het moeilijker maakt om gezonde keuzes te maken.

Verminderde motivatie voor lichaamsbeweging

Veranderingen in energieniveau en motivatie kunnen de frequentie en intensiteit van lichaamsbeweging verminderen.

Oplossingen voor gewichtsverlies tijdens de overgang

Om deze uitdagingen te overwinnen, zijn hier enkele effectieve strategieën:

  • Intermittent vasten: Dit is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Studies tonen aan dat intermittent vasten kan helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Krachttraining helpt om spiermassa te behouden of te vergroten, wat helpt de stofwisseling te verhogen.
  • Goede slaaphygiëne: Zorg voor een consistent slaapschema, een donkere, koele slaapkamer, en vermijd stimulerende stoffen zoals cafeïne laat op de dag.
  • Stressmanagement: Technieken zoals mindfulness, yoga, of meditatie kunnen helpen de cortisol niveaus te verlagen.
  • Gezonde voeding: Focus op een uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten, eiwitten en gezonde vetten. Vermijd hoge inname van eenvoudige koolhydraten en suikers.
  • Betrokkenheid en ondersteuning: Zoek steun bij vrienden, familie, of een gezondheidsgroep die dezelfde uitdagingen aangaat. Dit kan helpen bij het behouden van motivatie en het volhouden van gezonde gewoontes.


Door deze strategieën te integreren, kun je de uitdagingen van gewichtsverlies tijdens de overgang effectief aanpakken en je algemene gezondheid verbeteren.

Wij van Killerbody zullen de aankomende tijd meer blogs en informatie delen over de invloed van hormonen op je gewicht en gemoedstoestand. Houd onze website in de gaten en volg ons ook op onze socials.

Terug naar blog
1 van 4