Keto dieet: wat is het en hoe begin je?

Keto dieet: wat is het en hoe begin je?

Ketose is een natuurlijke stofwisseling staat waarin het lichaam vet begint te verbranden voor energie in plaats van koolhydraten. Dit proces vindt plaats wanneer de inname van koolhydraten sterk wordt beperkt, waardoor het lichaam niet genoeg glucose (suiker) heeft om als primaire energiebron te gebruiken. In plaats daarvan breekt de lever vet af en produceert ketonen, die vervolgens als energiebron worden gebruikt.

Hoe werkt het proces van ketose?

 1. Beperking van koolhydraten: Wanneer je een keto dieet volgt, beperk je de inname van koolhydraten meestal tot minder dan 50 gram per dag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam snel door de beschikbare glucose heen gaat.
 2. Glycogeenvoorraden uitgeput: Het lichaam slaat glucose op in de vorm van glycogeen in de lever en spieren. Zodra de koolhydraatinname laag blijft, raken deze glycogeenvoorraden binnen een paar dagen op.
 3. Vetverbranding: Als de glycogeenvoorraden opraken, schakelt het lichaam over op het verbranden van vetten voor energie. De lever begint vetzuren om te zetten in ketonen.
 4. Productie van ketonen: De lever produceert drie soorten ketonen: acetoacetaat, bètahydroxybutyraat en aceton. Deze ketonen worden door het lichaam gebruikt als alternatieve brandstof voor energie, met name door de hersenen, die normaal gesproken glucose gebruiken.

Wanneer kom je in ketose?

De tijd die nodig is om in ketose te komen varieert per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Dieet: Hoe strikt je de koolhydraten beperkt. Bij een strikt keto dieet kan het lichaam binnen 2 tot 4 dagen in ketose raken.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de glycogeenvoorraden sneller uit te putten, wat het proces versnelt.
 • Aanvang toestand: Als je al een lage koolhydraatinname hebt of regelmatig vast, kan je sneller in ketose komen.

Hoe weet je dat je in ketose bent?

Wanneer je in ketose bent, kun je een aantal symptomen ervaren:

 • Slechte adem: Terwijl je lever opgeslagen vet afbreekt, maakt het chemicaliën genaamd ketonen. Aceton is een van deze ketonen en dit ruikt niet zo fijn.
 • Verhoogde energie en mentale helderheid: Veel mensen melden een toename in energie en verbeterde mentale focus.
 • Verminderde honger: Ketonen kunnen een verzadigend effect hebben, wat leidt tot minder hongergevoel.
 • Snelle gewichtsafname: Vooral in de eerste weken, voornamelijk door verlies van watergewicht.

Voordelen van ketose

 • Gewichtsverlies: Ketose bevordert een efficiënte vetverbranding.
 • Verbeterde bloedsuikerspiegel: Kan helpen bij het beheersen van bloedsuikerspiegels en insulinegevoeligheid.
 • Mentale helderheid en focus: Veel mensen melden verbeterde cognitieve functies.
 • Verhoogde energie: Ketonen zijn een efficiënte bron van energie voor het lichaam.

Ketose is een metabolische staat waarbij het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Het bereiken van ketose vereist een strikt dieet met een zeer lage inname van koolhydraten, wat leidt tot de productie van ketonen door de lever. Het controleren van ketose kan door middel van urine, bloed of ademanalyse. Ketose biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde bloedsuikerspiegel, en verhoogde mentale helderheid en energie.

Starten met het Keto Dieet

Ben jij enthousiast geworden en wil je ketose zelf ervaren? Ga dan van start met het nieuwe Killerbody Keto DieetHet Keto Dieet bestaat uit dieetplan met 2 fases. Voor beide fases ontvang je een voedingsschema inclusief maaltijden en recepten. Naast het Keto Dieet ontvang je bij aanschaf ook alle Killerbody-producten die je nodig hebt voor het bereiden van recepten en/of maaltijden, waaronder onze Protein Shake, Slimming Powder en Energy Booster

Terug naar blog
1 van 4