De winter is in aantocht en dat merk je. 's Ochtends worden we niet ontwaakt door de zon, maar door onze wekker. De winter is een periode die door velen als lastig wordt ervaren. Je kan namelijk te maken krijgen met de welbekende winterdip of winterdepressie. Deze dip gaat gepaard met gevoelens van somberheid en gebrek aan motivatie. Herken jij dit? In dit blog gaan we dieper in op de oorzaak van de winterdip en wat jij kunt doen om deze te voorkomen (of verlichten).
Het dag- en nachtritme
Laten we beginnen met wat kennis. Daglicht is enorm belangrijk. Niet alleen licht, maar ook het donker. De afwisseling van deze twee is een ritme waar wij als mensen ons al jaren aan vasthouden. Zo hebben we om die reden zomer- en wintertijd, maar zijn ook onze dagen er op ingedeeld. Althans, dat was vroeger voornamelijk zo.
In de moderne tijd waarin wij nu leven staat het welbekende dag- en nachtritme onder druk. Werk gaat door tot in de late of zelfs vroege uurtjes en we vliegen regelmatig door verschillende tijdzones heen. Mede deze factoren zorgen ervoor dat ons ritme niet meer is wat het vroeger was. Je kunt wel stellen dat de wij als mens zeer ontregelend zijn en dat heeft zowel korte als lange termijn gevolgen op onze algehele gezondheid. Ik hoor je vragen: 'waarom dan?'.
Biologische klok
Onze biologische klok is een vrij simpel mechanisme dat zich berust op onze ogen. Als het licht is, worden wij wakker. Als de avonduren aanbreken, worden we moe en gaan we slapen. Dit heeft te maken met de aan- en afwezigheid van licht. ’s Ochtends en overdag is de zon fel en heeft deze een blauwe ondertoon. Dit stimuleert de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat eiwitten afbreekt. Tijdens dit proces komt glucose vrij. Zoals je wellicht weet, is glucose energie voor het lichaam. Naarmate de avond valt en de zon afzwakt, verandert deze ook van kleur. Deze rode, warme ondertoon evenals de afwezigheid van blauw licht geeft jouw hersenen langzaam het signaal af dat het tijd is om te gaan slapen. Als reactie hierop maakt jouw lichaam melatonine aan. Dit hormoon wordt ook wel het slaaphormoon genoemd, omdat het ervoor zorgt dat je moe wordt.
Blauw licht van elektronica
Alhoewel dit natuurlijke proces goed werkt, verstoren onze dagelijkse bezigheden dit regelmatig. Blauw licht zit bijvoorbeeld in allerlei elektronica, waaronder televisies, computers en je mobiele telefoon.
Daarnaast hebben wij Nederlanders te maken met vrij lange en donkere wintermaanden. Je ritme zou zich tijdens de wintermaanden eigenlijk moet aanpassen aan de langere nachten, maar ook jij zit hoogstwaarschijnlijk net als veel andere Nederlanders in het donker op de fiets of in de auto naar werk. Het verzetten van de klok heeft wel enigszins effect, maar niet genoeg om het ritme in balans te houden. Dit resulteert in wat veel mensen kennen als een winterdip.
Winterdip en gewichtstoename
Omdat een winterdip voornamelijk gebrek aan energie is, kan jij je tijdens die periode vermoeid, somber en futloos voelen. Omdat langer slapen niet altijd een optie is met dagelijkse verplichtingen zoals school en/of werk, vraagt je lichaam op andere manier om energie. En ja, misschien voel je het al aankomen… dat is dus die overmatige behoefte aan eten, voornamelijk koolhydraten, wat weer resulteert in gewichtstoename.
3 tips tegen de winterdip
Je weet nu wat een winterdip is en waarom je dit kunt ervaren, maar wat doe je er tegen? De tips zijn verassend simpel en makkelijk toe te passen. Ze vragen enkel om wat discipline.
- Vermijd minimaal 2 uur voor het slapen gaan elektronische schermen;
- Zorg dat je wat eerder naar bed gaat, zodat je lichaam wat langer de tijd heeft om uit te rusten;
- Begin de dag met een ontbijt vol gezonde koolhydraten zoals havermout, een Meal Shake of Protein Pancakes om je lichaam de benodigde energie te geven.
Wij wensen je veel succes met het toepassen van de tips voor verlichting of voorkomen van de winterdip. Heb je vragen? Neem dan contact op voor meer informatie!